נהיגה במהירות מופרזת היא מהגורמים העיקריים לתאונות דרכים קטלניות. עבירות מהירות מסכנות לא רק את הנוהג ברכב במהירות מופרזת אלא גם את הולכי הרגל והנוסעים בכלי רכב אחרים שבדרכו. על כן יש עלייה בחומרת הענישה של עברייני תנועה הנתפסים על עבירות מהירות כאלו.
משטרת ישראל הגבירה בצורה משמעותית את האכיפה של עבירות מהירות בכבישי ישראל. ההחלטה על הגברת האכיפה נובעת ממחקרים שהראו שמרבית התאונות הקטלניות נגרמות עקב נהיגה במהירות מופרזת.
משטרת ישראל מפעילה כמה אמצעים שונים כדי להילחם בעבירות מהירות וגם הענישה עברה עדכונים והותאמה כדי לגרום להרתעה נוספת של נהגים לבחור בנהיגה שכזאת.
מהם האמצעים שהמשטרה מפעילה לאכיפה של נהיגה במהירות מופרזת?
יש כמה אמצעים של אכיפת נהיגה במהירות מופרזת בישראל:
- אקדח לייזר 20 – ממל"ז: מכשיר דמוי אקדח שעובד על בסיס אפקט דופלר. חישוב המהירות מבוצע על ידי שליחת קרן לייזר מהמכשיר לרכב וחזרה. היחס בין המרחק והזמן נותן את המהירות. המכשיר וותיק ואמין מאוד ולכן קשה לערער בבית המשפט על התוצאות שלו. יחד עם זאת אפשר לפסול את תוצאת המכשיר אם הוא לא טופל ותוחזק נכון על ידי השוטר או שהמדידה היא בטווח העולה על 300 מטר ונעשה ללא חצובה. כמו כן מדידה בשעות הלילה באמצעות המכשיר מחייבת ביצוע רק בקטע דרך מואר.
- מצלמה א-3 גאטסו: המצלמה עובדת על פי חישוב הדרך שעושה המכונית בין 2 נקודות ציון על הכביש (לולאות). כאשר רכב עובר את המרחק בין 2 נקודות אלו במהירות העולה על המותר, הוא מצולם אוטומטית והתמונה עם כל הפרטים הנלווים אליה נשלחת אל מרכז הבקרה של משטרת התנועה. יש כיום ערעור אל תקפות החישוב הזה והשפעות של כמה רכבים במיקום אחד על התוצאות. נכון להיום הדו"חות שמונפקים באמצעות המכשיר תקפים ומחייבים תשלום עקב עבירות תעבורה.
- מכשיר BEE3 – הדבורה: הטכנולוגיה של המכשיר היא רדאר. בכל שניה יש עדכון מהירות על צג המכשיר לפי הרכב אליו הוא מכוון. ברגע שיש עבירות תנועה של מהירות מופרזת יונפק לנהג דו"ח תנועה על מהירות. האמינות של המכשיר מוטלת בספק ויש ערעורים רבים על התוצאות שלו.
מה הענישה על מהירות מופרזת?
האכיפה נעשית כאמור בכמה אמצעים והענישה כאמור הוחמרה. ההבדלים בענישה הם על פי הדרך בה נתפס הרכב במהירות מופרזת ובאיזו מהירות מעל המותר הוא נתפס.
בדרך עירונית:
- נהיגה של עד 20 קמ"ש מעל המהירות המותרת = קנס כספי ע"ס 250 ₪.
- נהיגה של 21-30 קמ"ש מעל המהירות המותרת = קנס ע"ס 750 ₪ וגם 8 נקודות לחובת הנהג.
- נהיגה של 31-40 קמ"ש מעל המהירות המותרת = קנס ע"ס 1500 ₪ וגם 10 נקודות לחובת הנהג.
- נהיגה של 41 קמ"ש ויותר מכך מעל המהירות המותרת = הזמנה לבהמ"ש לתעבורה וכתב אישום על עבירות מהירות מופרזת. ניתן לשלול לו את הרישיון בצו מנהלי של חודש ימים והעניש היכולה להגיע לעד 3 שנות שלילה.
בדרך בין עירונית
- נהיגה של עד 25 קמ"ש מעל המהירות המותרת = קנס כספי ע"ס 250 ₪.
- נהיגה של 26-40 קמ"ש מעל המהירות המותרת = קנס ע"ס 750 ₪ וגם 8 נקודות לחובת הנהג.
- נהיגה של 41-50 קמ"ש מעל המהירות המותרת = קנס ע"ס 1500 ₪ וגם 10 נקודות לחובת הנהג.
- נהיגה של 51 קמ"ש ויותר מכך מעל המהירות המותרת = הזמנה לבהמ"ש לתעבורה וכתב אישום על עבירות מהירות מופרזת. ניתן לשלול לו את הרישיון בצו מנהלי של חודש ימים והעניש היכולה להגיע לעד 3 שנות שלילה.
במידה ואתם מקבלים דו"ח על עבירות תנועה של מהירות מופרזת, מומלץ לשכור עורך דין תעבורה לייצוג שלכם ולנסות לערער על תוצאות האמצעי בו נתפסתם או לנסות ולהפחית את העונש ככל שניתן.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי – עורך דין תעבורה בחיפה אשר מייצג חשודים ונאשמים בעבירות תעבורה מגוונות בפריסה ארצית.